;
Endodontia este ramura stomatologiei care are in vedere tratarea afectiunilor pulpei dentare (nervul dintelui) si a radacinii dintelui.
Spatiile din interiorul dintelui ce sunt afectate de bacterii sunt inchise prin procedurile de obturatii sau plombe dentare.
Obturatiile superficiale, fiind de dimensiuni foarte mici, nu pot fi observate de catre pacient, ci doar de medicul stomatolog.
Obturatiile superficiale se trateaza rapid, in decursul unei singure sedinte, deoarece dintele nu este foarte afectat de carie.
Obturatiile profunde sesizeaza existenta unei carii ce a ajuns pana la nivelul nervului.
Pentru tratarea acestei afectiuni este necesara anestezia.
In momentul in care caria dentara a ajuns pana la nivelul dentinei, se poate observa o sensibilitate in momentul in care consumam alimente reci, calde sau dulci.
Este o afectiune des intalnita si usor de tratat de catre medic, insa, este indicat sa nu mai amanam vizita la stomatolog in momentul in care simtim aceasta sensibilitate, deoarece se poate agrava.
Depinzand de cat de extinsa este caria, medicul stomatolog va decide daca este necesara anestezia.
Acest lucru poate duce, in timp, de la durerea intensa pana la pierderea dintelui afectat.
O alta consecinta cauzata de netratarea unei afectiuni odontoterapeutice la timp este infectia, care se poate raspandi si poate duce la alte complicatii.
Este important sa constientizam faptul ca amanarea vizitei la stomatolog nu este solutia optima pentru afectiunile danturii.